Контакт телефон: 02 3109 130

Geminis International | Beauty Supplies

Најголема Е-продавница за професионална козметика во Македонија (опрема и материјали за фризери и козметичари), наменета само за регистрирани соработници.

Интимна депилација дома – Ризици

Пред неколку дена, во етаблиран портал за козметика, прочитавме дека 25% од лицата што прават интимна депилација дома, си нанесуваат повреди

(без разлика дали е со восок, креми, брич, па дури и со ножици). Кај 1.4% повредите се толку сериозни, што бараат медицинска нега.

Податоците се од студија за „Најбезбеден метод за интимна депилација“ на универзитет во Сан Франциско. Со над 7.500 испитаници, заклучиле дека 85% од жените и 66% од мажите ги вадат влакната на интимата, и си нанесуваат повреди:

  • Исекотини
  • Изгореници
  • Одрана кожа

Докторите што ја воделе студијата, предупредуваат дека 60% од повредите, се поврзани со исекотини, што ја зголемува веројатноста за пренесување на сексуално преносливи болести. Сериозните повреди, најчесто биле резултат на нестручно отстранување на влакната.

На крај, заклучено е дека интимната депилација е безбедна, кога се изведува од страна на стручни козметичари. Кога депиалцијата се изведува правилно, се избегнуваат повреди и влакното целосно се вади од коренот (за разлика од депилацијата дома). Ваквата депилација, обезбедува побавно растење на влакното и се одложува времето до следната депилација.

Заклучивме … не се депилирајте дома!

Најдобро е да се препуштите на професионалец, што ќе ви направи припрема на кожата, професионално ќе ги отстрани влакната и по депилацијата ќе ви нанесе крема за омекнување на кожата + серум против враснати влакна + ампула за забавување на растот на влакната.

Може да ви направи и фризура!

Исто, ако кожата на интимата ви старее и се опушта, побарајте CERAZYME® Anti-Age депилација за подмладување.

Прв пат слушате? Тука прочитајте повеќе!

Напишете коментар

Scroll to top